Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η υπνική άπνοια απειλεί σοβαρά την υγεία


   Η υπνική άπνοια είναι ένα σχεδόν συνηθισμένη παθολογική κατάσταση, κατά την οποία η ποιότητα του ύπνου διαταράσσεται από επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής, σε βαθμό, ώστε υποχρεώνεται ο εγκέφαλος να "γρηγορεί", προκειμένου να διατηρηθεί φυσιολογικός ρυθμός αναπνοής. Ο τόνος των μυών επανέρχεται προκειμένου να διατηρηθούν ανοικτός ο ρινοφάρυγγας και, γενικά, οι ανώτεροι αεραγωγοί.
   Οι πάσχοντες σπάνια γνωρίζουν το σοβαρό κι επικίνδυνο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να υφίσταται από πολλά χρόνια, εκτός, συνήθως, από το γεγονός ότι έχουν άσχημο και θορυβώδες ροχαλητό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αισθάνονται υπνηλία, κόπωση και εξάντληση, επειδή η κακή ποιότητα του ύπνου δεν τους εξασφάλισε επαρκή ξεκούραση των μυών και του νευρικού συστήματος. Έχουν μειωμένη εγρήγορση με αποτέλεσμα να μειθεί η επαγγελματική τους απόδοση και να μην ανταποκρίνονται στις κοινωνικές τους υποχρεώσεις και σχέσεις.
   Στα κυριότερα αίτια της παθολογικής καταστάσεως συγκαταλέγονται η ηλικίωση (πρώιμη ή φυσιολογική) οπι βλάβες του εγκεφάλου (προσωρινές ή μόνιμες), οι διάφορες μυοπάθειες, ένεκα των οποίων παραητρείται μείωση του μυϊκού τους τόνου, η αύξηση του όγκου των μαλακών ιστών γύρω από τις ανώτερες αεροφόρους οδούς ή, τέλος, διάφορες δυσμορφίες στο εσωτερικό του λαιμού. Η μείωση του μυϊκού τόνου μπορεί να οφείλεται σε λήψη φαρμάκων για άλλους λόγους ή στην κατανάλωση υποερβολικής ποσότητας οινοπνεύματος.
   Η εναλλαγή ύπνος/εγρήγορση στους ενήλικες αναγνωρίζεται σε 4 στάδια που αριθμούνται από το 1-4, σ΄ένα φάσμα διαβαθμίσεως από τον βαθύ ύπνο (ονομάζεται REM) στον ελαφρύ ύπνο (non REM) μέχρι την πλήρη εγρήγορση. Στα βαθύτερα στάδια του ύπνου αναμένεται η φυσική αποκατάσταση, και η ανανέωση του οργανισμού από τις κοπώσεις (σωματικές, ψυχικές), ενώ στα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου αναμένεται η διανοητική ξεκούραση.
  Επί αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, δεν προωθείται προς τους πνεύμονες, και, επομένως, δεν οξυγονώνεται το αίμα της πνευμονικής κυκλοφορίας που είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της ομοιοστάσεως του οργανισμού. Οι διακοπές της αναπνοής μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες στην ανάπτυξη, την εππόύλωση από κακώσεις ή τραύματα και στην ευρωστία των αμυντικών μηχανισμών που διαθέτει ο οργανισμός έναντι των λοιμώξεων, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους νέους ενήλικες.
Η σοβαρή αυτή πάθηση μπορεί να διαγνωσθεί σε ειδικά "Κέντρα Μελέτης Ύπνου", με μεθόδους που, εν γένει, ονομάζονται "μέθοδοι πολύ-υπνογραφίας". Στην εξέταση αυτή, παρακολουθούνται, κατά τη διάρκεια του ύπνου, παράμετροι, όπως ο ρυθμός και η συχνότητα της αναπνοής, η διαλείψεις της, εάν υπάρχουν, η πτώση του οξυγόνου κλπ.  
  Ανάλογα με τη συχνότητα των επεισοδίων άπνοιας, διάρκειας, μεγαλύτερης των 10 sec που καταγράφηκαν, διαβαθμίζουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος. Εάν το πρόβλημα αυτό αφεθεί αδιάγνωστο και χωρίς θεραπεία, καταλήγει σε σοβαρά καρδιοαγγειακά και πνευμονικά προβλήματα, που απειλούν πλέον ευθέως και την ποιότητα και το προσδόκιμο της ζωής των πασχόντων.
  Στην Πνευμονολογική του Νοσοκομείου Νικαίας, λειτουργεί Εργαστήριο Μελέτης υπνοαπνοπαθειών, που διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και είναι στελ3εχωμένο με έμπειρο επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό. Η εισαγωγή των ασθενών για μελέτη γίνεται σε τακτική βάση, μέσω των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων της Πνευμονολογικής κλινικής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου