Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η συρρίκνωση της Δημοκρατίας ως αίτιο χρεοκοπίας

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο είναι εκείνο του Κόλιν Κράουτς: Μεταδημοκρατία (εκδόσεις Εκκρεμές, εισαγωγή-μετάφραση Α. Κιουπκιολής).  

Διαβάζοντάς το, σε βάζει σε σκέψεις:
   Ουσιαστικά επιχειρείται να ερμηνευτούν τα σύγχρονα φαινόμενα πολιτικής αναδιαμορφώσεως, όπου η μαζική πολιτική δράση αναλήφθηκε από ένα καινοφανές (;) μοντέλο πολιτικών, που συνδέονται με την υπόλοιπη κοινωνία, μέσω των εκπροσώπων των επιχειρηματικών συμφερόντων. Θα μπορούσε, δηλαδή, η καταγγελόμενη "διαφθορά" των πολιτικών να είναι, αντίθετα, η επιβολή μιας καινοφανούς κυβερνητικής μεθοδολογίας, που οι πολίτες εξακολουθούν να ελεεινολογούν, κρίνοντας τα πράγματα με νοοτροπίες, που ωθούνται, ήδη, στο περιθώριο της ιστορίας.
    Η αφοσίωση με την οποία οι σύγχρονοι πολιτικοί εργάζονται για την εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας διοικήσεως, της κοινωνικής προστασίας, συνδέονται με την εξασθένηση του ενδιαφέροντος των πολιτών με τα κοινά (ανεξάρτητα με τα αίτιά της) και την διολίσθησή τους να αφήνονται να καθοδηγούνται από πολιτικές που διέπονται από ηγεμονικές αρχές.
    Τα θέματα αυτά εντάσσονται μεν στο διάλογο για το μέλλον του κράτους πρόνοιας, -που στην Ελλάδα οργανώθηκε ως υλοποίηση προεκλογικών υποσχέσεων της; περιόδου εκείνης, ταυτόχρονα με την ανάληψη υποστηριγμένων δράσεων ιδωτικοποιήσεως του- αλλά ταυτόχρονα αποτελούν τη ρωγμή μέσα από την οποία μπορεί κανείς να δει το μέλλον: Συγκροτήματα με προνομιακές προσβάσεις αναλαμβάνουν να πουλάνε ακριβά, αυτό που σκοτώνει τις οικονομίες των λαών, και, ταυτόχρονα, τα μέσα εξυγιάνσεώς τους.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου