Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

24 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Μαθιουδάκης Γεώργιος, MD, pHD  
Η φυματίωση, λοιμώδης νόσος που οφείλεται σε ποικιλία μυκοβακτηριδίων, εκτός εκείνου της λέπρας. Ονομάζεται επίσης,βάκιλλος του Koch, επειδή είναι ο ερευνητής, στον οποίο οφείλεται η απομόνωσή του και η πρώτη περιγραφή του.  Προσβάλλει το ανθρώπινο γένος (αλλά και ζώα), από την εποχή των πρωτοπλάστων. Επινεμείται όλα τα όργανα, αλλά κυρίως προσβάλλει τους πνεύμονες, τουλάχιστον μετά τον περιορισμό της γαστρεντερικής φυματιώσεως, η οποία σχεδόν εκριζώθηκε με την εισαγωγή της παστεριώσεως του γάλακτος.
  Στη φωτογραφία, παρασκεύασμα ολόκληρου πνεύμονος με σπηλαιώδη φυματίωση στην κορυφή του.  
 Έχουν σημειωθεί μεγάλες επιδημίες, που αποδεκάτισαν ολόκληρους πληθυσμούς, πριν την ανακάλυψη της στρεπτομυκίνης και άλλων αντιφυματικών φαρμάκων, αλλά φαίνεται ότι, γενικά, ο περιορισμός της νόσου, οφείελται στην γονιδιακή τροποποίηση του ανθρώπινου οργανισμού, ώστγε να καταστεί ανθεκτικότερος έναντι τωνη προσβολών της. ακόμη και σήμερα, πάνητως, ευθύνεται για 10 εκατομμύρια προσβολές και 1 εκατομμύριο0 θανάτους, παγκοσμίως το χρόνο.
  έχουν νυπάρξει ακριβηεπίς περιγραφές της κλινικής εικ΄πονας της παθήσεως, αλλά εγώ ως την πιό γλαφυρή και ακριβή, βρήκα στο βιβλίο του Φρανσ Κάφκα:Γράμματα στη Μίλενα (όχι από ιατρικό εγχειρίδιο.
   Η φυματίωση είναι συνιφασμένη με τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις της ανθρωπότητας και αποτελεί μοντέλο παρακολουθήσεως της ευμάρειας ή δυστυχίας που επικρατεί στις κοινωνίες. Είναι χιλιοτραφγουδισμένη, ιδίως, από λαϊκούς τραγουδοποιούς ή μουσικούς, καθώς ιδίως, είναι νόσος που προτιμά ανθρώπους που ζουν κι εργάζονται σε υποβαθμισμένες χωροβιονομικές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου